Spaghetti z owocami morza

Opublikowano: 28.04.2025 r.
Makaron spaghetti, mieszanka mrożonych owoców morza i przecier pomidorowy bez soli to główne składniki tego przepisu na pyszne spaghetti z owocami morza. Dzięki tym składnikom uzyskasz fantastyczne danie, które zachwyci Cię smakiem i aromatem. Dodaj cebulę i masło, a na koniec posyp serem parmezan, aby dopełnić całość.
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron spaghetti - 200 g
- Masło - 20 g
- Mieszanka mrożonych owoców morza - 200 g
- Cebula - 50 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g
- Ser parmezan - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Owoce morza należy rozmrozić.
- Ugotuj makaron, tak jak jest to opisane na etykiecie. Odcedź makaron po ugotowaniu.
- Na maśle podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wraz ze szczyptą soli.
- Do podsmażonej cebulki dodaj przecier pomidorowy i dopraw całość przyprawami. Gotuj do zredukowania sosu.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj owoce morza. Wszystko wymieszaj i gotuj około 3 minuty.
- Podawaj danie od razu, posyp startym parmezanem.
Komentarz dietetyka
Owoce morza to cenne źródło białka. Są niskokaloryczne. Dostarczają składniki mineralne, takie jak m.in fosfor czy wapń. W przepisie jest też duża ilość likopenu (przeciwutleniacza). To zdrowy przepis.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości