Spaghetti z mascarpone

Opublikowano: 24.06.2022 r.
Makaron spaghetti, piersi z kurczaka, groszek zielony i mascarpone to najważniejsze składniki tego prostego, ale pysznego dania. Spaghetti z mascarpone to idealne połączenie kremowego serka mascarpone z delikatnym mięsem z kurczaka oraz świeżym, zielonym groszkiem. Całość dopełnia aromatyczna cebula i świeży koperek, które dodają daniu wyrazistego smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron spaghetti - 600 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Groszek zielony - 200 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Mascarpone - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
- Kurczaka pokrój w paski.
- Groszek zielony posiekaj w mniejsze kawałki.
- Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Podsmaż cebulę.
- Dodaj kurczaka i smaż przez 3-4 minuty.
- Dodaj groszek zielony i podduś pod przykryciem przez 5 minut.
- Dodaj mascarpone i podgrzej przez 4-5 minut.
- Dodaj posiekany koper i dopraw solą oraz pieprzem.
- W garnku zagotuj wodę z solą.
- Dodaj makaron i gotuj przez 9 minut.
- Odcedź makaron i dodaj do sosu.
- Wymieszaj składniki i podawaj w głębokich talerzach.
Komentarz dietetyka
Spaghetti z mascarpone to potrawa zawierająca sporą ilość węglowodanów prostych, które dość szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Makaron zawiera sporą ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny