Spaghetti z łososiem

Opublikowano: 26.06.2025 r.
Makaron spaghetti, wędzony łosoś i śmietanka kremowa – to trio, które tworzy niezwykle smaczne spaghetti z łososiem. Całość dopełnia aromatyczna cebula i świeży koperek. Razem tworzą pełne smaku danie, które przygotujesz w kilka chwil. Jeśli jesteś fanem szybkich, ale wykwintnych obiadów, ten przepis jest strzałem w dziesiątkę!
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron spaghetti - 150 g
- Łosoś wędzony - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, skórka z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej wodę i ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przecedź na sicie.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.
- Łososia pokrój w plastry, dodaj go do cebuli i przesmaż przez około 2-3 minuty.
- Na patelnię wlej śmietanę, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz skórką z połowy cytryny.
- Koper umyj, posiekaj i dodaj do sosu. Całość wymieszaj.
- Na koniec na patelnię dodaj makaron, wymieszaj i wyłóż na talerze.
- Spaghetti z łososiem podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Spaghetti z łososiem to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Makaron z łososiem stanowi źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny