Spaghetti z kurczakiem
Opublikowano: 02.06.2022 r.
Makaron spaghetti, piersi z kurczaka i pomidory w puszce to trójka głównych bohaterów tego dania. Do tego dorzucamy odrobinę cebuli, czosnku i parmezanu, które nadadzą smakowity charakter całości. Lekka nuta natki pietruszki na koniec sprawia, że potrawa jest świeża i aromatyczna.
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron spaghetti - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Ser parmezan - 20 g (2 łyżki)
- Natka pietruszki - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dopraw do smaku i dodaj na patelnię.
- Gdy mięso nabierze charakterystycznego zabarwienia, dodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Dodaj zioła i przyprawy.
- Na końcu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
- Przełóż danie na talerz i posyp serem, dodaj posiekaną pietruszkę.
Komentarz dietetyka
Spaghetti możesz przygotować bez mięsa, a z dodatkiem tofu, wystarczy, że pokruszysz je w palcach i krótko podsmażysz.
~ Oliwia Gawron, dietetyk