Spaghetti z krewetkami
Opublikowano: 02.06.2022 r.
Krewetki, makaron spaghetti, masło klarowane, czosnek i pomidory koktajlowe to główne składniki tego pysznego dania. Spaghetti z krewetkami to połączenie delikatnych owoców morza i makaronu, podbitych aromatycznym czosnkiem i świeżymi pomidorkami. Całość dopełnia chrupiąca natka pietruszki oraz starty parmezan, nadając potrawie niepowtarzalny smak.
Składniki dla 3 porcji:
- Krewetki - 200 g
- Makaron spaghetti - 250 g (1 szklanka)
- Masło klarowane - 20 g (2 łyżki)
- Natka pietruszki - 10 g (1 łyżka)
- Ser parmezan - 20 g (2 łyżki)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (6 sztuk)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Masło klarowane rozgrzej na patelni, zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wrzuć umyte i oczyszczone krewetki, podsmażaj chwile.
- Następnie dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
- Przełóż danie na talerz, posyp całość parmezanem i pietruszką.
- Podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół.
Komentarz dietetyka
Do spaghetti możesz dodać szpinak.
~ Oliwia Gawron, dietetyk