Spaghetti z klopsikami

Opublikowano: 20.06.2025 r.
Makaron spaghetti, mięso mielone wieprzowo-wołowe, jajko, oliwa z oliwek, przecier pomidorowy i cebula – to główne składniki Spaghetti z klopsikami. Makaron idealnie komponuje się z aromatycznymi, soczystymi klopsikami mięsnymi, podkreślonymi smakiem duszonej cebuli oraz gęstym, intensywnym przecierem pomidorowym.
Składniki dla 1 porcji:
- Makaron spaghetti - 50 g (1 garść)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g (1 szklanka)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj. Mięso wymieszaj z posiekaną cebulą i jajkiem i ręcznie uformuj niewielkie klopsiki.
- Klopsiki obsmażaj na patelni na rozgrzanej oliwie przez kilka minut.
- Zalej pomidorami, dopraw i duś pod przykryciem ok. 20 minut.
- Ugotowany makaron podawaj z sosem pomidorowym i klopsikami.
Komentarz dietetyka
Aby zmniejszyć kaloryczność posiłku mięso wieprzowo-wołowe najlepiej zamienić na drobiowe. Makaron najlepiej ugotować al.dente - dzięki temu będzie miał niższy indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk