Spaghetti z cukinii
Opublikowano: 18.03.2021 r.
Cukinia, pomidory koktajlowe, krewetki, oliwa z oliwek i parmezan to idealne składniki na spaghetti z cukinii, które robi się w mig. To danie to lekka, ale pyszna propozycja na lunch czy kolację. Cukinia nadaje świeżego, chrupiącego akcentu, a krewetki dodają wykwintnego smaku. Całość dopełnia aromatyczny parmezan.
Składniki dla 1 porcji:
- Cukinia - 250 g (1 sztuka)
- Pomidory koktajlowe - 150 g (1,5 garści)
- Krewetki - 75 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Ser parmezan - 16 g (2 łyżki startego sera)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duży garnek, tarka, obieraczka do julienne, durszlak
Przepis krok po kroku
- 2 ząbki czosnku drobno posiekaj i podgrzej na patelni z oliwą.
- Krewetki oczyść i dodaj do czosnku. Smaż po około 2-3 minuty z każdej strony.
- Posiekaj ¼ pęczka natki pietruszki i przekrój na pół pomidorki koktajlowe.
- Dodaj do krewetek pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki i szczyptę soli oraz pieprzu.
- Duś na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 7-10 minut.
- W tym czasie pokrój cukinię w spaghetti lub wstążki przy pomocy obieraczki.
- Opcjonalnie wrzuć makaron z cukinii na 1 minutę do wrzącej wody.
- Odcedzony makaron przełóż na patelnię z sosem, dodaj starty ser i wymieszaj.