Spaghetti z ciecierzycą
![Spaghetti z ciecierzycą Makaron z ciecierzycą na talerzu](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/96/9650/main-l_l.webp)
Opublikowano: 03.11.2022 r.
Papryka czerwona, ciecierzyca z puszki i pomidory w puszce to kluczowe składniki tego przepisu na Spaghetti z ciecierzycą. Towarzyszą im makaron spaghetti, cebula i fasolka szparagowa. Te warzywa razem z przyprawami, jak bazylią i pieprzem cayenne oraz dodatkiem sosu sojowego, tworzą wyjątkowy smak tego dania.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron spaghetti - 250 g (pół opakowania)
- Ciecierzyca konserwowa - 400 g (1 puszka)
- Papryka czerwona - 400 g (2 sztuki)
- Cebula - 120 g (1 sztuka)
- Fasolka szparagowa mrożona - 450 g (1 opakowanie)
- Pieprz cayenne - 1 g
- Sól - 1 g
- Bazylia suszona - 1 g
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Pomidory w puszce - 240 g (1 puszka)
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, chilli, oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Pokrój w kostkę cebulę oraz paprykę.
- Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj paprykę, cebulę oraz opakowanie fasolki szparagowej.
- Podsmaż warzywa, aż zmiękną, dodaj 2 łyżki sosu sojowego.
- Na końcu zalej pomidorami z puszki i dodaj odsączoną ciecierzycę.
- Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Komentarz dietetyka
Spaghetti z ciecierzycą jest bardzo zdrowe i zalecane osobom odchudzającym się.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk