Spaghetti z boczkiem

Opublikowano: 23.06.2022 r.
Makaron spaghetti, wędzony boczek, śmietanka kremowa i ser parmezan - to kluczowe składniki tego prostego, ale zarazem sycącego przepisu na spaghetti z boczkiem. Dodając do tego cebulę i czosnek, całość zyskuje na aromacie i głębi smaku. Serwujemy to danie szybko i łatwo, a efekt zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron spaghetti - 300 g (pełnoziarnisty)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Cebula - 100 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Ser parmezan - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente, odlej z niego wodę (w czasie gotowania makaronu przygotuj sos).
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Boczek również pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz boczek.
- Następnie zawartość patelni zalej śmietanką kremową i dodaj przyprawy wedle uznania.
- Sos na patelni duś bez przykrycia, aż będzie gesty (sos mieszaj od czasu do czasu).
- Na koniec do sosu dodaj makaron i wymieszaj.
- Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypane startym parmezanem.
Komentarz dietetyka
Spaghetti z boczkiem to doskonały pomysł na smaczny obiad. Danie jest wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać na jego ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny