Spaghetti wegetariańskie
Opublikowano: 14.10.2022 r.
Soczewica czerwona, pieczarki i przecier pomidorowy tworzą rewelacyjne trio, które nada Twojemu spaghetti wegetariańskiemu wyjątkowy smak. Do tego cebula i marchewka, które dodają nieco słodyczy i chrupkości, a wszystko to skąpane w oleju rzepakowym. A jako baza makaron orkiszowy, który jest zdrową alternatywą dla klasycznego makaronu.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron orkiszowy - 150 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g
- Soczewica czerwona - 80 g
- Pieczarki - 250 g
- Marchewka - 50 g
- Cebula - 50 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
- Soczewicę wsyp do garnka i gotuj około 15 minut. Odcedź.
- Na oleju usmaż starte na dużych oczkach tarki pieczarki, na małych oczkach marchewkę, posiekaną drobno cebulę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Warzywa mają zmięknąć i podsmażyć się. Dodaj trochę soli.
- Gdy warzywa będą podsmażone, dodaj soczewicę i chwilę podsmaż.
- Wlej przecier pomidorowy i dopraw do smaku przyprawami. Smaż chwilę.
- Do sosu dodaj makaron. Wszystko wymieszaj dokładnie.
- Podawaj spaghetti na stół.
Komentarz dietetyka
Spaghetti wegetariańskie jest zbilansowanym posiłkiem. Zawiera dobre źródło białka roślinnego. Jest to przepis wegański, idealny dla osób, które nie jedzą mięsa. Soczewica to nasiona roślin strączkowych, dlatego należy uważać na to, jeżeli ma się nadwrażliwe jelita.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości