Spaghetti Thermomix

Opublikowano: 29.03.2022 r.
Makaron spaghetti, mięso mielone z indyka i passata pomidorowa to trio, które stanowi serce tego przepisu na spaghetti z Thermomixa. Dodaj do tego świeżą cebulę i czosnek oraz odrobinę oliwy z oliwek, a na koniec posyp startym parmezanem. Prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybki obiad, który na pewno przypadnie Ci do gustu.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser parmezan - 100 g
- Makaron spaghetti - 500 g
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Passata pomidorowa - 650 g (1 opakowanie, duża butelka)
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść parmezan. Rozdrobnij 10 sekund / obroty 10. Przełóż do innego naczynia.
- W naczyniu Thermomixa umieść obraną i pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosnek. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia.
- Wlej oliwę i duś całość 2 minuty 30 sekund / Varoma / obroty 1.
- Dodaj mięso i duś kolejne 7 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.
- Wlej passatę. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, bazylii, dwie łyżeczki oregano, 3/4 łyżeczki soli, dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Całość gotuj 25 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Makaron wyłóż na talerze, polej sosem i posyp wierzch parmezanem.
Komentarz dietetyka
Jeśli zamienisz makaron pszenny na pełnoziarnisty, to dodatkowo wzbogacisz całe danie o błonnik i witaminy.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk