Spaghetti neapolitana
Opublikowano: 01.06.2022 r.
Makaron spaghetti, czosnek, pomidory w puszce i ser parmezan tworzą smaczną bazę spaghetti neapolitana. To klasyczne włoskie danie jest proste, ale pełne intensywnych smaków, które idealnie się ze sobą komponują. Cebula i olej rzepakowy dopełniają całość, sprawiając, że to comfort food w najlepszym wydaniu.
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron spaghetti - 250 g (1 szklanka)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Ser parmezan - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Olej rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj 10 minut.
- Dodaj ugotowany makaron i przełóż na talerz.
- Całość posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Spaghetti możesz przygotować z dodatkiem mięsa lub tofu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk