Spaghetti dla dzieci
Opublikowano: 19.10.2022 r.
Makaron pełnoziarnisty, mięso mielone z indyka i ser mozzarella light — oto bohaterowie naszych dziecięcych talerzy! W tym prostym przepisie znajdziecie też przecier pomidorowy bez soli, który nada daniu wyjątkowego smaku, oraz jogurt naturalny, który sprawi, że spaghetti będzie wyjątkowo kremowe. Gotowanie dla maluchów jeszcze nigdy nie było tak łatwe!
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 200 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Cebula - 50 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g
- Ser mozzarella light - 62 g
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź.
- Na patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę oraz czosnek.
- Dodaj mięso i dobrze wszystko mieszaj łopatką. Smaż kilka chwil do zmiany koloru mięsa i lekkiego zarumienienia.
- Wlej przecier pomidorowy i dopraw potrawę do smaku.
- Gotuj sos do lekkiego zagęszczenia.
- Po ugotowaniu wyłącz ogień i dodaj jogurt naturalny. Wymieszaj, dopraw.
- Podawaj danie, posyp startym serem mozzarella.
Komentarz dietetyka
Zdrowy przepis, który jest dobrze zbilansowany. Zawiera białko, tłuszcz oraz węglowodany. Dobry posiłek w diecie redukcyjnej. Idealny, gdy zdrowo się odżywiasz.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości