Spaghetti carbonara
Opublikowano: 12.05.2021 r.
Makaron z semoliny, wędzony boczek bez kości, jajka i parmezan – to kwartet podstawowych składników, które tworzą klasyczne spaghetti carbonara. Delikatny smak makaronu, chrupiący boczek, kremowe jajka i aromatyczny ser łączą się w jedno, przyprawiając o prawdziwą rozkosz podniebienia.
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron z semoliny - 250 g (pół opakowania)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Ser parmezan - 100 g (pół szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, mielony czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, rózga
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Do małej miseczki wbij jaja i dopraw je solą i pieprzem. Porządnie rozmieszaj rózgą.
- Na patelni podsmaż drobno pokrojony boczek, by się zarumienił.
- Do masy jajecznej dodaj 3/4 porcji sera i dobrze rozmieszaj. Dopraw całość ziołami i czosnkiem.
- Na patelnię do boczku dodaj makaron i porządnie wymieszaj, cały czas podgrzewaj.
- Powoli wlewaj sos, cały czas mieszając.
- Sos powinien być kremowy, a jajka nie powinny się ściąć.
- Gotowy makron podawaj posypany parmezanem i obficie posypany pieprzem.
Komentarz dietetyka
To danie jest bardzo cieżkostrawne, do tego zawiera dużo tłuszczów nasyconych, dlatego powinno gościć jak najrzadziej w diecie. Do jego przygotowania warto użyć makaronu pełnoziarnistego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny