Spaghetti bolognese Thermomix

Opublikowano: 29.03.2022 r.
Makaron spaghetti, pomidory w puszce, mielona wołowina, trochę czerwonego wina i koncentrat pomidorowy – oto bazowe składniki, które sprawią, że Twoje spaghetti bolognese z Thermomixa nabierze intensywnego smaku. Dodaj do tego jeszcze czosnek, seler naciowy, marchewkę i cebulę, a już wiesz, że będzie pysznie!
Składniki dla 6 porcji:
- Ser parmezan - 100 g
- Makaron spaghetti - 500 g
- Czosnek - 10 g
- Seler naciowy - 100 g
- Marchewka - 135 g (3 sztuki)
- Cebula - 100 g
- Mięso mielone wołowe - 400 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml
- Pomidory w puszce - 400 g
- Koncentrat pomidorowy - 100 g
- Wino czerwone półwytrawne - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa włóż parmezan i rozdrobnij 10 sekund / obroty 10. Przełóż do innego naczynia.
- W naczyniu Thermomixa umieść 2 ząbki czosnku, obraną i pokrojoną w kawałki cebulę, selera naciowego oraz marchewkę. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką wszystko na dno naczynia.
- Dodaj mięso i oliwę. Całość przemieszaj kopystką i gotuj 8 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.
- Wlej pomidory, wino i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi. Gotuj 12 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.
- W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Odcedź makaron i wyłóż na talerze. Polej przygotowanym sosem bolognese i posyp parmezanem.
Komentarz dietetyka
Jeśli wymienisz makaron pszenny na pełnoziarnisty, to dodatkowo wzbogacisz danie w błonnik i witaminy.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk