Spaghetti bolognese
Opublikowano: 17.05.2021 r.
Mięso mielone z kurczaka, pomidory w puszce, przecier pomidorowy bez soli, marchewka i cebula to główne składniki świetnego spaghetti bolognese. Dodaj do tego seler naciowy, makaron z semoliny i parmezan, a otrzymasz pełnowartościowe i smaczne danie. Wszystko łączy się dzięki oliwie z oliwek i czosnkowi, nadając potrawie wyjątkowy smak.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g (2 szklanki)
- Marchewka - 90 g (2 st)
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Seler naciowy - 90 g (2 łodygi)
- Makaron z semoliny - 400 g (3/4 opakowania)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Ser parmezan - 50 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- W garnku rozgrzej oliwę. Cebule obierz i drobno posiekaj, zrumień na tłuszczu. Dodaj mielone mięso i przypraw solą, pieprzem i papryką słodką. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dobrze wymieszaj i smaż 5 minut.
- Marchew obierz i pokrój w kostkę. Seler pokrój w plasterki. Dodaj warzywa do mięsa i podsmaż przez 5 minut.
- Całość zalej pomidorami z puszki i przecierem. Dopraw bazylią, oregano i tymiankiem. Zamieszaj i duś przez 10 minut na małym ogniu.
- Ugotowany makaron przełóż do garnka z sosem i dokładnie wymieszaj. Na wierzch zetrzyj parmezan.
Komentarz dietetyka
Spaghetti bolognese może być dobrym wyborem, warto jednak użyć do niego chudego mięsa i pełnoziarnistego makaronu. Sos pomidorowy jest świetnym źródłem likopenu, który chroni układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny