Spaghetti bez mięsa
Opublikowano: 01.06.2022 r.
Makaron spaghetti, pomidory w puszce, cebula dymka i czosnek – to główne składniki, które sprawią, że to spaghetti bez mięsa będzie pełne smaku. Kremowa konsystencja sosu z pomidorów i aromatyczna dymka z czosnkiem tworzą świetną bazę, a dodatek parmezanu i świeżej natki pietruszki podkreśla całość.
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron spaghetti - 150 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Cebula dymka - 30 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ser parmezan - 20 g (2 łyżki)
- Natka pietruszki - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Wlej pomidory i dopraw sos do smaku.
- Następnie dodaj ugotowany makaron i wymieszaj do połączenia się składników.
- Przełóż danie na talerz, całość posyp serem i posiekaną pietruszką.
Komentarz dietetyka
Spaghetti możesz przygotować z dodatkiem mięsa lub tofu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk