Spaghetti al nero di sepia
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Krewetki, oliwa z oliwek, czarny makaron — jeśli te składniki brzmią obiecująco, to mamy coś dla Ciebie. Spaghetti al nero di sepia to danie, które łączy smaki morza z aromatem białego wina i świeżością pomidorów koktajlowych. Delikatna cebula podbija całe danie, dodając mu domowego charakteru.
Składniki dla 4 porcji:
- Krewetki - 500 g
- Oliwa z oliwek - 300 ml
- Cebula - 250 g (2 duże sztuki)
- Wino białe wytrawne - 200 ml
- Czarny makaron - 500 g
- Pomidory koktajlowe - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i umieść makaron, gotuj do miękkości.
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
- Posiekaj papryczkę chilli.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż czosnek, cebule i chilli.
- Dodaj krewetki i wlej białe wino, duś 5 minut.
- Dodaj pomidory koktajlowe przekrojone na połówki, posiekaną natkę pietruszki i ugotowany makaron, dopraw do smaku i wymieszaj.
- Podawaj w głębokim talerzu z listkami bazylii na wierzchu.
Komentarz dietetyka
Spaghetti al nero di sepia to danie zawierające dużo cennych składników mineralnych. Jest dobrym źródłem węglowodanów prostych zawartych w makaronie. Osoby chorujące na cukrzycę powinny ograniczać spożycie tego typu białego makaronu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny