Spaghetti aglio olio
Opublikowano: 05.05.2022 r.
Makaron spaghetti, oliwa z oliwek i natka pietruszki – to prawdziwi bohaterowie spaghetti aglio olio. Proste, a genialne połączenie, które w mig przeniesie Cię na włoską ulicę. Esencja smaku tkwi w minimalizmie, a nim króluje aromatyczna oliwa i świeża pietruszka. Gotowanie zajmie tylko chwilę, a efekt powali na kolana.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron spaghetti - 600 g
- Oliwa z oliwek - 300 ml
- Natka pietruszki - 50 g (2 pęczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj wodę z łyżką soli.
- Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut.
- Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Podsmaż czosnek.
- Posiekaj papryczkę chilli i natkę pietruszki.
- Dodaj na patelnię.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj przecedzony makaron i wymieszaj dokładnie.
- Makaron podawaj w głębokich talerzach, wierzch udekoruj płatkami parmezanu.
Komentarz dietetyka
Spaghetti aglio olio to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Makaron zawiera także dużą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz mające podwyższony poziom cholesterolu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny