Spaghetti
Opublikowano: 23.05.2021 r.
Makaron penne, pomidory w puszce, mięso mielone wieprzowo-wołowe, cebula i czosnek to kluczowi bohaterowie naszego przepisu na spaghetti. Te składniki dają się łatwo połączyć w smaczną całość, tworząc klasyczną bazę, która sprawdzi się nawet w dni, gdy nie masz ochoty długo gotować.
Składniki dla 1 porcji:
- Makaron penne - 100 g
- Pomidory w puszce - 250 g (1 szklanka)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 100 g
- Cebula - 20 g
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Marchewka - 45 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem.
- Dodaj mięso i podsmażaj.
- Marchew zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa.
- Zalej sosem pomidorowym i dopraw.
- Duś pod przykryciem ok. 10 min.
- Sos podawaj z ugotowanym makaronem al dente.
Komentarz dietetyka
Osoby z zaburzeniami lipidowymi, na przykład podwyższonym cholesterolem oraz stosujące diety odchudzające powinny zamienić mięso wieprzowe na drobiowe.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk