Sos ze świeżych grzybów
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Świeże leśne grzyby, śmietanka kremowa 30%, cebula i oliwa z oliwek to główne ingrediencje na pyszny sos grzybowy. Ten prosty przepis pozwala wydobyć maksimum smaku z sezonowych grzybów, które idealnie komponują się z aksamitną, gęstą śmietanką i delikatnie zeszkloną cebulą. To prawdziwa gratka dla miłośników kuchennych eksperymentów!
Składniki dla 2 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 250 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
- Grzyby opłucz i oczyść. Pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Smaż przez 5-6 minut.
- Całość zalej śmietanką i duś 10 minut do miękkości.
- Sos dopraw solą, pieprzem, gałką i posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To świetny dodatek, który dostarcza wielu cennych składników prozdrowotnych, warto połączyć go z pełnoziarnistym makaronem lub kaszą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny