Sos z żołądków drobiowych

Opublikowano: 01.10.2022 r.
Żołądki drobiowe, cebula i czosnek to kluczowe składniki sosu z żołądków drobiowych, który jest świetny na obiadowe danie. Dodanie mąki pszennej i masła sprawia, że danie staje się kremowe i gęste, a śmietana 18% nadaje mu delikatną, aksamitną konsystencję. Idealny sos, który łączy tradycję z nowoczesnym smakiem!
Składniki dla 3 porcji:
- Żołądki drobiowe - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Śmietana 18% - 20 g (2 łyżki)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Żołądki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj przez 20 minut w lekko osolonej wodzie.
- Dodaj żołądki na patelnie, wlej szklankę bulionu.
- Dopraw do smaku, rozprowadź mąkę za pomocą rózgi.
- Pod koniec dodaj śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.
Komentarz dietetyka
W sosie znajduje się mąka pszenna, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zwróć na to uwagę.
~ Oliwia Gawron, dietetyk