Sos z suszonych grzybów
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Suszone grzyby, cebula i śmietana — to trio, które daje naszemu sosowi wyjątkowy smak i aksamitną konsystencję. Dodatek świeżego koperku nadaje daniu świeżości i wyrazistości. Idealna kombinacja na chłodniejsze dni.
Składniki dla 6 porcji:
- Suszone grzyby - 50 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Śmietana 18% - 500 g
- Koperek ogrodowy świeży - 16 g (4 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia z pokrywką
Przepis krok po kroku
- Grzyby włóż do garnka i zalej je wodą. Mocz je około 30 minut, a następnie gotuj, aż będą miękkie. Wodę po ugotowanych grzybach zostaw.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Następnie dodaj ugotowane grzyby. Podsmaż.
- Do patelni wlej wywar z ugotowanych grzybów. Całość duś około 5 minut.
- Na koniec dodaj śmietanę, koperek i przyprawy.
- Gotuj, aż sos zgęstnieje.
Komentarz dietetyka
Suszone grzyby to doskonałe rozwiązanie na ich przechowywanie, a dzięki temu pozostają aromatyczne. Sos idealnie nadaje się do mięs, a spożycie takiego połączenia składników jest dozwolone, ale oczywiście z umiarem.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk