Sos z serka topionego
Opublikowano: 11.06.2021 r.
Masz kawałek serka topionego, trochę śmietanki i mleka? To już masz bazę na przepyszny sos z serka topionego! Do tego dodamy odrobinę masła, i voila – sos gotowy. Jest idealny do makaronu, warzyw czy jako dip do przekąsek.
Składniki dla 2 porcji:
- Ser topiony - 180 g
- Śmietanka kremowa 30% - 60 g (1/3 szklanki, 6 łyżek)
- Mleko 2% - 24 ml (2 łyżki)
- Masło - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sosjerka
Przepis krok po kroku
- Serek pokrój w na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej masło, a potem dodaj mleko, śmietanę i serek topiony.
- Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż serek się rozpuści.
- Sos dopraw solą i pieprzem do smaku. Zamieszaj i ściągnij z palnika. Gotowy sos przelej do sosjerki.