Sos z mrożonych grzybów
Opublikowano: 22.10.2021 r.
Mrożone grzyby, cebula, oliwa z oliwek i śmietanka kremowa - oto najważniejsze składniki tego smakowitego sosu, który przeniesie Cię prosto do leśnej gęstwiny. Stworzenie idealnej kombinacji z tych prostych elementów to prawdziwa uczta dla podniebienia. Z lekką aksamitnością śmietanki i głęboką nutą grzybów, ten sos podbije Twoje dania!
Składniki dla 2 porcji:
- Mrożone grzyby leśne - 200 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 36% - 300 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej oczyszczone i pokrojone grzyby. Smaż 6 minut.
- Zawartość patelni zalej śmietanką i duś przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek do dania głównego. Warto na co dzień zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny