Sos z maślaków

Opublikowano: 15.06.2021 r.
Świeże leśne grzyby, masło, jogurt grecki i cebula – to podstawowe składniki sosu z maślaków. W tym przepisie wszystkie smaki lasu łączą się z delikatną kremowością jogurtu i aromatycznym podsmażonym masłem. Idealny dodatek do mięs i makaronów, który zrobić można w kilka chwil.
Składniki dla 4 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 500 g
- Masło - 15 g (1,5 łyżki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 60 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej masło. Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją by się zarumieniła.
- Grzyby umyj i obierz. Pokrój w dużą kostkę i dodaj do cebuli. Smaż przez 10 minut.
- Grzyby zalej szklanką wody i duś przez kolejne 10 minut. Dodaj sól, pieprz, kminek i majeranek.
- Do małej miseczki wlej odrobinę sosu. Dodaj do niego jogurt i porządnie zamieszaj.
- Całość wlej do garnka z sosem i doprowadź sos do wrzenia.
Komentarz dietetyka
To zdrowy sos, grzyby są świetnym źródłem selenu, pierwiastka, który chroni organizm przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny