Sos z kurkami
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Kurki świeże, cebula, śmietanka kremowa i masło – te składniki to podstawa znakomitego sosu z kurkami! Wyobraź sobie aromatyczne kurki z delikatną śmietanką, podsmażoną cebulą i aksamitnym masełkiem. Do tego odrobina natki pietruszki dla koloru i smaku. Idealny sos, który podbije każde danie!
Składniki dla 5 porcji:
- Kurki świeże - 500 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Masło - 100 g (Pół kostki)
- Natka pietruszki - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kurki umyj dokładnie, cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim kurki wraz z cebulą.
- Gdy kurki zmiękną wlej na patelnię śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Sos z kurkami to doskonała propozycja na dodatek do obiadu z dużą zawartością błonnika oraz składników mineralnych. Nasza dieta powinna być jak najbardziej różnorodna dlatego korzystajmy z możliwości jakie daje nam natura.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny