Sos z jogurtu naturalnego
Opublikowano: 25.06.2023 r.
Jogurt naturalny, bulion warzywny i odrobina koperku to podstawowe składniki, które dają temu sosowi głęboki, a zarazem orzeźwiający smak. Wszystko idealnie się miksuje i tworzy lekki, a zarazem pełen aromatu sos, który świetnie pasuje do wielu potraw. Całość jest prosta i szybka do przygotowania.
Składniki dla 2 porcji:
- Jogurt naturalny 2% - 180 g (1 opakowanie)
- Bulion warzywny - 200 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki)
- Koperek - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Koper umyj i drobno posiekaj.
- Do garnka wlej bulion i zagotuj go.
- Do bulionu dodaj koper oraz po pół łyżeczki soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę.
- W miseczce wymieszaj jogurt z dodatkiem mąki tak, aby nie powstały grudki.
- Do bulionu warzywnego dodaj jogurt naturalny z mąką, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 30 sekund.
- Sos zdejmij z ognia i podawaj na ciepło jako dodatek do potraw.
Komentarz dietetyka
Sos z jogurtu naturalnego to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu dań. Jogurt naturalny stanowi doskonałe źródło składników odżywczych. Sos jogurtowy możesz wykorzystać zamiast sosu śmietanowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny