Sos z jogurtu greckiego
Opublikowano: 03.05.2022 r.
Jogurt grecki, czosnek, sok cytrynowy i oliwa z oliwek – te składniki tworzą aromatyczny sos, który doda smaku Twoim sałatkom, grillowanym warzywom czy mięsom. Prostota i szybkość przygotowania to jego wielkie atuty, a intensywny smak czosnku i świeżość cytryny wspaniale uzupełniają kremową konsystencję jogurtu greckiego.
Składniki dla 4 porcji:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 500 ml
- Czosnek - 10 g
- Sok cytrynowy - 10 ml
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany bardzo drobno czosnek.
- Do garnka przełóż jogurt i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut.
- Do całości dodaj zioła, sól, pieprz, gałkę i sok z cytryny. Dokładnie zamieszaj i gotuj kolejne 5 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, który dostarcza sporo białka, dobrze smakuje i jest pełen wartościowych ziół.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny