Sos z cukinii do makaronu

Opublikowano: 02.11.2021 r.
Cukinia, cebula, śmietanka kremowa i mozzarella light – to właśnie te składniki tworzą oszałamiający sos z cukinii do makaronu. Delikatność śmietanki połączona z kremową strukturą cukinii i aromatem cebuli sprawia, że sos jest wyjątkowy w smaku. Mozzarella dodaje mu aksamitności, a masło klarowane podkreśla wszystkie smaki.
Składniki dla 3 porcji:
- Cukinia - 500 g
- Cebula - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Ser mozzarella light - 125 g
- Masło klarowane - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę. Pokrój ją w drobną kostkę.
- Umytą cukinię zetrzyj na tarce (grube oczka).
- Na patelnię dodaj masło i rozgrzej je.
- Na maśle podsmaż cukinię oraz cebulę wraz z solą.
- Przykryj patelnię i duś całość kilka minut, by warzywa zmiękły.
- Jak warzywa będą trochę bardziej miękkie dolej śmietankę oraz dodaj przyprawy.
- Zetrzyj ser na tarce i dodaj do sosu.
- Wszystko zagotuj aż ser się stopi.
- Podawaj z makaronem.
Komentarz dietetyka
Sos do makaronu jest sycący. To dobry sposób na zdrowy posiłek o niskim indeksie glikemicznym.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości