Sos worcestershire
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Ocet winny, ciemne piwo, cebula i czosnek – to tylko niektóre kluczowe składniki idealnego sosu worcestershire. Dodaj do tego imbir, pikantną papryczkę jalapeno oraz słodką melasę, a zyskasz niezapomniany smak i aromat. Tajemnicą tego przepisu są także anchois i sok pomarańczowy, które nadają sosowi wyjątkową głębię.
Składniki dla 20 porcji:
- Ocet winny - 250 ml (1 szklanka)
- Piwo ciemne - 250 ml (1 szklanka)
- Cebula - 200 g (2 duże)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 24 g (4 ząbki)
- Imbir korzeń - 5 g (1 łyżeczka startego)
- Papryczka Jalapeno - 30 g (1 sztuka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 60 g (0,25 szklank)
- Anchois - 80 g
- Sok pomarańczowy - 125 ml (0,5 szklanki)
- Cytryna - 80 g
- Melasa - 100 g (10 łyżek)
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Paprykę jalapeno przekrój wzdłuż, usuń nasion i drobno posiekaj.
- Skórkę cytryny dokładnie wyszoruj i cytrynę pokrój w cienkie plastry.
- W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę. Podsmaż, aż cebula będzie miękka, co chwilę mieszając.
- Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę jalapeno, imbir. Składniki wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- Do garnka dodaj drobno pokrojone anchois, przecier pomidorowy, melasę, piwo, ocet, 2 szklanki wody, sok pomarańczowy, cytrynę i łyżkę pieprzu.
- Doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień do najmniejszego możliwego i gotuj przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Sos powinien być lepki i dość gęsty.
Komentarz dietetyka
Sos worcestershire to bogaty w smaku, ale także kaloryczny sos. Jednak przez bogaty i ciężki smak nie spożywa się go duże, dzięki temu nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki