Sos węgierski

Opublikowano: 11.06.2021 r.
Karkówka wieprzowa, papryka czerwona i żółta, cebula, oraz śmietana – to kluczowe składniki, które tworzą fundament pysznego, węgierskiego sosu. Aby uzyskać bogaty smak, całość wzbogacamy czosnkiem i przecierem pomidorowym. Bazą jest bulion warzywny, który idealnie łączy wszystkie elementy, tworząc kremowy i aromatyczny sos.
Składniki dla 5 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 800 g
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 220 g (1 sztuka)
- Marchewka - 90 g (2 małe sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Śmietana 18% - 75 g (3 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 15 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 60 ml (5 łyżek)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 240 g (1 szklanka)
- Koncentrat pomidorowy - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku, miska, miseczka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mięso opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Posyp solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i przysmaż mięso. Mięso przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem. Duś na małym ogniu ok. 25 minut.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce.
- Papryki opłucz, osusz i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Następnie pokrój papryki w kostkę.
- Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, wymieszaj i po 1 minucie dodaj marchewkę oraz papryki. Smaż ok. 5 min, często mieszając.
- Mieszankę z patelni przełóż do mięsa i całość duś ok. 10 min. Następnie wlej przecier pomidorowy i dodaj koncentrat. Wymieszaj i dodaj 1 łyżkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1 łyżeczkę bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 10 min.
- Śmietanę wymieszaj z mąką, a potem dodaj do nich 3 łyżki sosu. Wymieszaj i wlej do sosu (cały czas mieszając sos, aby nie powstały grudki). Wyłącz palnik.