Sos tatarski
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Ogórki kiszone, pieczarki marynowane i kremowy majonez to główne składniki, które tworzą wyjątkowy smak sosu tatarskiego. Ta klasyczna, kremowa mieszanka jest idealnym dodatkiem do różnorodnych dań. Dodane kawałki cebuli, musztarda oraz aromatyczny koperek dodają mu wyrazistego charakteru.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórki kiszone - 150 g (3 większe sztuki)
- Pieczarki marynowane - 140 g (2 garście)
- Majonez - 225 g (9 łyżek)
- Cebula - 25 g (1/4 cebuli)
- Musztarda - 20 g (1 łyżka)
- Koperek - 8 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Koperek drobno posiekaj.
- Ogórki kiszone i marynowane pieczarki pokrój na drobną kostkę, a potem posiekaj. Przełóż do miski.
- Cebulę obierz. 1/4 cebuli drobno posiekaj i dodaj do ogórków i pieczarek, a następnie wymieszaj.
- Do miski dodaj majonez, musztardę i koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i schowaj do lodówki.
- Podawaj schłodzony.