Sos szpinakowy
Opublikowano: 25.05.2021 r.
Szpinak, jogurt grecki i czosnek to kluczowe składniki sosu szpinakowego, który zaskoczy Cię swoją prostotą i smakiem. Gładka konsystencja jogurtu greckiego idealnie łączy się z aromatycznym szpinakiem i pikantnym czosnkiem, tworząc pyszny dodatek do wielu dań. Ten harmonijny mix odświeży każde Twoje danie!
Składniki dla 4 porcji:
- Szpinak - 300 g (2 opakowania)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 100 ml
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj drobno posiekany czosnek.
- Na patelnie wrzuć szpinak i smaż aż zwiędnie.
- Do składników dodaj jogurt naturalny, dobrze wymieszaj.
- Całość przypraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Komentarz dietetyka
To dobry sposób na to by zjadać więcej szpinaku, który jest świetnym źródłem kwasu foliowego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny