Sos śmietanowo szpinakowy

Opublikowano: 19.06.2025 r.
Szpinak, śmietana i czosnek - oto trio, które gwarantuje, że sos śmietanowo-szpinakowy będzie absolutnym hitem. Dodaj do tego jeszcze cebulę i odrobinę oliwy z oliwek, a otrzymasz idealny, kremowy sos, który świetnie pasuje do makaronu, mięsa lub nawet jako dip do pieczywa.
Składniki dla 4 porcji:
- Szpinak - 300 g
- Śmietana 12% - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj drobno posiekany czosnek.
- Na patelnie wrzuć szpinak i smaż, aż zwiędnie.
- Do składników dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj.
- Całość przypraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Komentarz dietetyka
Ten sos to opcja z niskim indeksem, jednak sporą ilością tłuszczu. Jeśli chcesz, by zawierała go mniej, zamień śmietanę na jogurt naturalny gęsty.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny