Sos słodko kwaśny z cukinii

Opublikowano: 26.10.2021 r.
Cukinia, cebula, papryka czerwona, pomidory - te warzywa tworzą bazę tego sosu słodko-kwaśnego. Równowaga smaku jest osiągnięta dzięki dodatkowi pół szklanki cukru i pół szklanki octu jabłkowego. Warzywa kroimy, dusimy, a potem łączymy z cukrem i octem, tworząc pyszną mieszankę idealną do różnych dań.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukinia - 1000 g (4 małe sztuki)
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Papryka czerwona - 500 g (2 duże sztuki)
- Pomidor - 500 g (3 duże sztuki)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Ocet jabłkowy - 125 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Cukinię pokrój w dużą kostkę.
- Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój drobniej.
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, pokrój w kawałki.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Do garnka dodaj sól, cukier, ocet jabłkowy, paprykę słodką oraz pieprz i wymieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut.
- Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zblenduj warzywa na gładki sos. Słoiki napełnij sosem i zakręć.
- Wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości, gotuj 15 minut.
- Postaw do góry dnem, aż słoiki ostygną.
Komentarz dietetyka
Sos słodko kwaśny z cukinii to doskonała alternatywa dla gotowych sosów ze sklepu. Sos nie zawiera konserwantów. Ma też mniejszą ilość cukru niż gotowe sosy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny