Sos słodko-kwaśny do słoików
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Pomidor, cebula, papryka czerwona i żółta oraz ananas w puszce – to główne składniki pysznego sosu słodko-kwaśnego, który można zamknąć w słoikach na dłużej. Ten sos to połączenie świeżych warzyw, aromatycznego octu spirytusowego i słodyczy cukru z dodatkiem miodowej musztardy. Idealny do dań azjatyckich, ale też jako dodatek do wielu innych potraw.
Składniki dla 12 porcji:
- Pomidor - 3000 g
- Cebula - 1000 g
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 240 g (1 sztuka)
- Marchewka - 400 g (4 sztuki)
- Kukurydza konserwowa - 400 g
- Pędy bambusa - 330 g
- Ananas w puszce - 560 g
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 350 g
- Musztarda miodowa - 50 g (2 łyżki)
- Mąka ziemniaczana - 50 g (2 łyżki)
- Sól - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, curry, chilli, ocet spirytusowy, cukier
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- garnek, duży garnek, słoiki, sitko, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki, odcinając szypułki. Umieść pomidory w garnku.
- Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj do pomidorów. Dodaj sól i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
- W międzyczasie odcedź na sitku kukurydzę i pędy bambusa.
- Marchewki umyj i obierz. Następnie pokrój w cienkie zapałki. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój papryki w cienkie paseczki.
- Kukurydzę i pędy bambusa wymieszaj z paprykami i marchewką.
- Z puszki z ananasa odlej do szklanki sok, następnie owoce wyciągnij i pokrój w kostkę. Dodaj ananasa do wcześniej przygotowanych warzyw.
- Po godzinie gotowania dodaj przygotowany miks ananasa z warzywami. Dopraw octem, cukrem, musztardą. Dodaj 2 łyżki papryki słodkiej, płaską łyżkę curry i pieprzu oraz pół łyżeczki chilli.
- Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut.
- W 100 ml syropu z ananasa rozmieszaj mąkę ziemniaczaną.
- Dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj. Gdy zacznie się ponownie gotować, wyłącz palnik.
- Gorący sos rozlej do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć dokładnie.
- W szerokim garnku umieść ściereczkę. Ustaw na niej słoiki, wlej wodę do połowy wysokości słoików i gotuj 20 minut.
- Wyciągnij słoiki i odstaw wieczkiem do dołu. Zostaw, aż całkowicie wystygną.
Komentarz dietetyka
Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk