Sos serowy do makaronu

Opublikowano: 07.04.2022 r.
Ser cheddar, parmezan, mleko, mąka i masło to składniki, które zrobisz klasyczny sos serowy do makaronu. Ten przepis składa się z prostych kroków, które nawet kuchenny nowicjusz powinien ogarnąć. A teraz do rzeczy: przygotuj się na gęsty, kremowy sos o głębokim, serowym smaku, który idealnie dopełni Twoje ulubione makarony.
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko 3,2% - 700 ml (niepełne 3 szklanki)
- Ser cheddar - 200 g
- Ser parmezan - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (pół szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Przyprawy - sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Na początek ser zetrzyj na tarce.
- W garnku umieść masło i rozpuść.
- Dodaj do niego mąkę, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z chili.
- Wymieszaj do połączenia składników i wlej mleko.
- Rozprowadź je w masie z mąki i masła i podgrzej na średnim ogniu.
- Dodaj ser cheddar oraz parmezan i cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
Komentarz dietetyka
Sos serowy do makaronu to kaloryczny dodatek do potraw. Sos serowy zawiera dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Sos jest także bogaty w tłuszcze nasycone. Nie powinny w dużej ilości spożywać go osoby z podwyższonym cholesterolem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny