Sos serowy
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Masło, mąka, mleko i ser cheddar to kluczowe składniki sprawdzonego przepisu na pyszny sos serowy. Cały sekret tkwi w prostych technikach, które połączą te składniki w gładki, aromatyczny sos idealny do nachos, warzyw czy makaronu. Gdy raz spróbujesz, zrozumiesz, że domowy sos serowy bije na głowę wszystkie sklepowe wersje.
Składniki dla 6 porcji:
- Masło - 20 g (1,5 łyżeczki)
- Mąka pszenna typ 550 - 15 g (1 łyżka)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Ser cheddar - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, rózga
Przepis krok po kroku
- W garnku roztop masło.
- Dodaj mąkę i energicznie rozmieszaj za pomocą rózgi.
- Delikatnie przysmaż mąkę, ma być lekko złota.
- Dolej mleko i energicznie mieszaj do czasu, aż sos zacznie się gotować.
- Dodaj ser, szczyptę soli, pieprzu sporą szczyptę papryki wędzonej.
Komentarz dietetyka
Sos serowy to bogaty w smaku i kaloryczny sos. Jednak ze względu na jego bogaty smak nie używa się go dużo w daniach, a dzięki temu nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki