Sos seczuański
Opublikowano: 19.12.2022 r.
Sos sojowy, miód, czosnek i imbir mielony – to kluczowe składniki, które tworzą wybuchowy smak sosu seczuańskiego. Ten wyjątkowy mix daje wyjątkowy, orientalny charakter, który podkreśla także koncentrat pomidorowy i mąka ziemniaczana, zagęszczająca całość. To szybki sposób na dodanie potrawom intensywności i egzotycznego aromatu.
Składniki dla 1 porcji:
- Sos sojowy - 20 ml
- Miód - 12 g
- Czosnek - 10 g
- Imbir mielony - 2 g
- Koncentrat pomidorowy - 30 g
- Mąka ziemniaczana - 25 g
- Przyprawy - sos sojowy, imbir mielony, czosnek, miód
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Wlej dwie łyżki sosu sojowego do mięsa i warzyw. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie wlej 3/4 szklanki wody, dodaj łyżeczkę miodu, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, suszony imbir i łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wymieszaj.
- Kolejno dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Ponownie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Sos najlepiej smakuje z warzywami, kurczakiem i ryżem.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk