Sos rosyjski
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Majonez, ketchup i sos Worcestershire to trio, które nadaje rosyjskiemu sosowi charakterystyczny smak. Zmieszaj te składniki, a w mig wyczarujesz pyszny dodatek do kanapek, sałatek czy mięs. Sos rosyjski jest prosty do zrobienia, a jego wielozadaniowość sprawia, że zawsze warto mieć go pod ręką.
Składniki dla 2 porcji:
- Majonez - 40 g (2 łyżki)
- Ketchup - 20 g (1 łyżka)
- Sos Worcestershire - 2 ml (pół łyżeczki)
- Przyprawy - papryka słodka, tabasco
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki mieszamy razem.
Komentarz dietetyka
Aby zmniejszyć kaloryczność sosu można wykorzystać majonez light.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk