Sos potrawkowy
Opublikowano: 23.06.2021 r.
Bulion warzywny, masło, mąka pszenna i cytryna – to kluczowe składniki sosu potrawkowego, który jest prosty, ale pełen smaku. Dzięki bulionowi warzywnemu sos jest aromatyczny, a masło i mąka tworzą idealnie gładką konsystencję, którą cytryna dopełnia odrobiną kwasowości.
Składniki dla 4 porcji:
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Masło - 35 g (2 duże łyżki)
- Mąka pszenna typ 550 - 40 g (2 łyżki)
- Cytryna - 40 g (0,5 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, rózga
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku roztop masło i dodaj mąkę. Mieszaj, by składniki się połączyły.
- Zalej wszystko bulionem i mieszaj za pomocą rózgi.
- Gotuj przez 10 minut do zgęstnienia.
- Do sosu wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj pieprz i sól. Sos wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To idealny sos dla osób na diecie lekkostrawnej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny