Sos pomidorowy z passaty
Opublikowano: 10.08.2021 r.
Przecier pomidorowy i świeża natka pietruszki to dwie główne gwiazdy sosu pomidorowego z passaty. Te dwa składniki łączą się w prosty, ale pełen smaku sos idealny do wielu potraw. Polecam przejść do przepisu, żeby zobaczyć, jak je wykorzystać w swojej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Przecier pomidorowy bez soli - 800 g (2 opakowania)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Przecier pomidorowy przełóż do garnka i zacznij gotować go na najmniejszej mocy palnika. Gotuj całość przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. Dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.
- Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Ten sos jest niezwykle zdrowy i zawiera mnóstwo likopenu, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny