Sos pomidorowy do spaghetti
Opublikowano: 19.09.2021 r.
Przecier pomidorowy, czosnek, cebula i oliwa z oliwek – to właśnie te składniki dają charakter naszemu sosowi pomidorowemu do spaghetti. Aromatyczna mieszanka, która przeniesie Twoje kubki smakowe prosto do słonecznej Italii. Zanurz się w gęstym, pomidorowym sosie, gdzie każde danie staje się małym dziełem sztuki kucharskiej.
Składniki dla 4 porcji:
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i bazylię przez 15 minut. Całość przecedź i zlej oliwę do osobnej miseczki.
- Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę.
- W garnku podgrzej przecier pomidorowy i wlej do niego oliwę i dodaj cebulę.
- Całość smaż przez 6 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
To zdrowy sos, który jest świetnym źródłem likopenu, substancji wspierającej zdrowie układu krwionośnego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny