Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru
![Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru Miseczka z sosem pomidorowym](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/100/10092/main-l_l.webp)
Opublikowano: 20.02.2023 r.
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Koniecznie odwiedź naszą stronę i poznaj sprawdzony przepis na sos pomidorowy.
Składniki dla 4 porcji:
- Passata pomidorowa - 500 g (1 opakowanie)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, blender
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
- Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj cebulę oraz przyprawy wedle uznania.
- Składniki względu przy pomocy blendera na gładki sos.
- Sos podgrzej i wyłącz pod nim palnik.
- Do śmietany dodaj odrobinę gorącego sosu, dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałego sosu.
- Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli jest taka konieczność.
- Gotowy sos podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru to sos, który możesz podać nie tylko to gołąbków. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny