Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru

Opublikowano: 20.02.2023 r.
Passata pomidorowa i mała cebulka to kluczowe składniki sosu pomidorowego do gołąbków, który przygotujesz bez wywaru. Dodaj do tego odrobinę oleju rzepakowego i śmietankę kremową 30%, by uzyskać gładką, kremową konsystencję i doskonały smak. Tak przygotowany sos idealnie uzupełni twoje gołąbki, nadając im wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 4 porcji:
- Passata pomidorowa - 500 g (1 opakowanie)
 - Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
 - Olej rzepakowy - 10 ml
 - Śmietanka kremowa 30% - 60 g
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, blender
 
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
 - Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
 - Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj cebulę oraz przyprawy wedle uznania.
 - Składniki względu przy pomocy blendera na gładki sos.
 - Sos podgrzej i wyłącz pod nim palnik.
 - Do śmietany dodaj odrobinę gorącego sosu, dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałego sosu.
 - Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli jest taka konieczność.
 - Gotowy sos podawaj na ciepło.
 
Komentarz dietetyka
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru to sos, który możesz podać nie tylko to gołąbków. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny