Sos pomidorowy do gołąbków
Opublikowano: 22.04.2021 r.
Koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy i wywar z gołąbków to idealne trio na sprawdzony sos pomidorowy do gołąbków. Do tego odrobina śmietany i odrobina mąki pszennej, i mamy gotowy pyszny sos. Teraz opowiemy Ci, jak go przygotować, żeby gołąbki smakowały jeszcze lepiej!
Składniki dla 8 porcji:
- Koncentrat pomidorowy - 75 g (3 łyżki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 120 g (1/2 szklanki)
- Śmietana 18% - 100 g (4 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 22 g (1 i 1/2 łyżki)
- Wywar (z gołąbków) - 500 g (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, cukier
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miseczka
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 2 szklanki wywaru, który powstał w czasie gotowania gołąbków.
- Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, a potem wszystko dobrze wymieszaj.
- Następnie dodaj szczyptę mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę oregano.
- Sos gotuj na małym ogniu ok. 5-7 min. Przez cały ten czas mieszaj sos.
- W miseczce wymieszaj śmietanę i mąkę. Następnie dodaj kilka łyżek gorącego sosu, aby zahartować śmietanę z mąką.
- Gdy powstanie gładka masa, wlej ją do gotującego się sosu (cały czas mieszając).
- Sos gotuj jeszcze przez 1 min, po czym zdejmij z ognia.