Sos pieprzowy
![Sos pieprzowy Mięso z sosem pieprzowym](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/24/2428/main-l_l.webp)
Opublikowano: 25.08.2021 r.
Masło, mąka pszenna, bulion warzywny i musztarda to kluczowe składniki, które tworzą ten kremowy sos pieprzowy. Delikatne połączenie masła i mąki, wzbogacone aromatycznym bulionem warzywnym oraz wyrazistą nutą musztardy, nadaje sosowi wyjątkowy smak, który idealnie komponuje się z różnorodnymi potrawami.
Składniki dla 4 porcji:
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 15 g (1 łyżka)
- Bulion warzywny - 375 ml (1,5 szklanki)
- Musztarda - 20 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz zielony ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- rózga, patelnia
Przepis krok po kroku
- Na patelni roztop masło.
- Do masła dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie rózgą.
- Mąkę delikatnie podsmaż do momentu aż będzie złota.
- Podsmażoną mąkę zalej bulionem i intensywnie mieszaj.
- Dodaj 0,25 łyżeczki soli i 1,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach.
- Sosa zagotuj i trzymaj na ogniu, cały czas mieszając do momentu aż zgęstnieje, potrwa to około 5 minut.
- Gdy sos będzie odpowiednio gęsty dodaj musztardę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Komentarz dietetyka
Sos pieprzowy jest wyjątkowym w smaku sosem. Podaje się go raczej okazjonalnie więc dzięki temu nie wpłynie on negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki