Sos pieczeniowy ciemny
Opublikowano: 09.09.2021 r.
Łopatka wieprzowa, cebula, marchewka, seler korzeniowy i masło klarowane to podstawa sosu pieczeniowego ciemnego. Ten aromatyczny i gęsty sos jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki łączą się w bogaty smak, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Dodatek bulionu warzywnego dopełnia całości, tworząc harmonię smaków.
Składniki dla 2 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Seler korzeniowy - 200 g (połowa sztuki)
- Masło klarowane - 100 g
- Ziemniaki późne - 200 g (2 średnie sztuki)
- Bulion warzywny - 400 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę dopraw solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.
- Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na patelni razem z czosnkiem na rozgrzanym maśle. Przełóż do garnka.
- Mięso obsmaż na patelni.
- W garnku umieść także obrane i pokrojone warzywa takiej jak marchew, seler i ziemniaki.
- Całość zalej bulionem, dopraw solą i wsyp dwie łyżeczki papryki słodkiej oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Wywar z warzywami zblenduj.
- Gotowy sos przechowuj w lodówce lub zamroź.
Komentarz dietetyka
Sos pieczeniowy ciemny to aromatyczny sos do wielu dań. Sos przygotowany w domu jest esencją tego co najlepsze w składnikach, których użyjemy do przygotowania. Sos nie zawiera konserwantów, cukru i mąki.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny