Sos pieczarkowy Thermomix

Opublikowano: 29.03.2022 r.
Cebula, pieczarki, masło i śmietanka kremowa — te składniki tworzą bazę przepysznego sosu pieczarkowego, który z łatwością przygotujesz w Thermomixie. Aromatyczny i kremowy, idealnie pasuje do mięs, makaronów i kasz. Sprawdź, jak szybko i prosto można stworzyć domowy sos, który zachwyci każdego!
Składniki dla 1 porcji:
- Cebula - 200 g
- Masło - 60 g
- Pieczarki - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Natka pietruszki - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kawałki.
- W naczyniu Thermomix umieść cebulę i rozdrobnij 6 sekund / obroty 6. Z pomocą kopystki zgarnij na dno naczynia.
- Dodaj masło i duś całość przez 2 minuty 30 sekund / Varoma / obroty 1.
- Dodaj pieczarki i duś 7 minut / 100 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".
- Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Duś kolejne 6 minut / 100 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".
- Sos podawaj posypany świeżą natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Pieczarki to dobre źródło witaminy D.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk